Месечне архиве: July 2011

06.07.2011.

Увођење диференциране стопе ПДВ-а, више штете него користи

Потенцијални губици прихода и дугорочне фискалне слабости које би донијело најављено увођење диференциране стопе ПДВ-а, по својој вриједности вишеструко надмашују финансијско олакшање које би осјетиле социјално угрожене категорије становништва у виду појефтињења прехрамбених производа.


05.07.2011.

Неопходна реформа посланичких плата

Примања ентитетских и државних посланика и делегата су остварила прекомјеран раст у периоду до наступања економске кризе.


Неопходна реформа посланичких плата

Примања ентитетских и државних посланика и делегата су остварила прекомјеран раст у периоду до наступања економске кризе. Основни разлог за то јесте постојећа пракса утврђивања плата у домаћим парламентима према којој административне комисије, чији су чланови сами посланици и делегати, на недовољно транспарентан начин самостално одлучују о висини плата и других примања у парламентима.


01.07.2011.

Извјештај о постојећим начинима утврђивања плата посланика и делегата у парламентарним тијелима БиХ уз приједлог успостављања дугорочно одрживог модела

Допринос стварању система који ће осигурати одговорно и рационално трошење јавних средстава у Босни и Херцеговини.


Нове фискалне мјере – пут у неизвјесност

Урађена анализа показује да дугорочно негативни економско-социјални ефекти нових фискалних мјера значајно премашују очекивано повећање пореских прилива које ће ове измјене обезбиједити. Ове фискалне мјере могу само привремено одгодити неизбјежне реформе, док у међувремену пријети опасност да се постојећи проблеми додатно увећају